Sunday, February 05, 2006

Makaresh.. marakesch, marrak... äsch

Igår åt vi den väldigt goda "Annelie-grytan".. första gången vi åt det var hemma hos Emir och Annelie!!

Recept till 4 - 5 personer:

Två burkar kikärter
150g spenat (mangold ska tydligen också gå bra)
1 rågad tsk spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad mynta
1/2 tsk chiliflingor
2 medelstora gula lökar
4 - 5 vitlöksklyftor
1 röd eller gul paprika
1 burk hela tomater
2 - 3 msk olivolja
3 dl vatten
1 tsk salt
3 - 4 msk hackad koriander
citronklyftor
matlagningsyoghurt

Strimla spenatbladen (skär bort mittnerven om den är grov). Mät upp alla kryddor på ett litet fat, ställ det åt sidan.
Skölj kikärtorna noggrant i en sil/durkslag.
Skala och hacka lök + vitlök. kärna ur och strimla pakrikan. Dela burktomaterna i grova bitar. Hetta upp lite olja i en wok, häll i löken och låt fräsa några minuter, lägg sedan till kryddorna och låt det fräsa ytterligare en stund. Höj temperaturen och lägg i paprikahacket och kikärterna. Efter en stund häller man i burktomatenra med spad, vattnet och saltet. Låt detta koka i 15 minuter, rör om då och då. Spenaten vänds i innan servering och det hela garneras med koriander. Med fördel serveras matyoghurt och citronskivor till det hela. (och givetvis ris)


Recept på gott bröd till hittar du här

Som förrätt serverades en väldigt god tabbouleh som Tina gjorde.
Vinet vi drack till var ett libanesiskt vin som passade toppenbra, nämligen nummer 32043 .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home